Bu makalede Logo sabit kıymet modülü kullanımı nasıldır? Sabit kıymet nedir? Sorularını yanıtlayacağız. İşletme faaliyetlerinin icrasında kullanılan materyallerin her birine sabit kıymet denir. Sabit kıymetlerin, ilgili bakanlık tarafından açıklanan listede yer alan süre kadar faydalı ömürleri vardır. Bu ömür boyunca amorti edilir ve amorti edilen tutar gider olarak yazılır. Logo amortisman hesaplama hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
Logo Sabit Kıymet Modülü
Logo sabit kıymet modülü içerisinde ana kayıtlar içerisinde sabit kıymet kaydı yapılır. Aslında Logo sabit kıymet kartı açmak basittir ve işlem adımları hemen hemen malzeme kartı açmak gibidir. Tek fark, kart içerisinde yer alan sabit kıymet bilgileri sekmesidir. Malzeme kartları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.
- Kırmızı Renkli Bölge: Bu kısımda sabit kıymet kodu ve sabit kıymet açıklaması girilir.
- Turuncu Renkli Bölge: Bu bölgede sabit kıymet bilgileri girilir. İlerleyen zamanda amortisman hesaplamaları burada gireceğimiz tablo bilgilerine bakılarak yapılacaktır. Amortisman hesaplama hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
- Amortisman Türü: Burada hangi amortisman türü kullanılacaksa o seçilmelidir. Genellikle normal amortisman veya azalan bakiyeler kullanılır.
- Amortisman Oranı: Sabit kıymete ait amortisman hesaplamasında kullanılacak oran girilir.
- Amortisman: Bu kısım, amortisman oranı yazıldığında otomatik olarak dolar. Sabit kıymetin kaç yılda amorti edileceği bilgisi buraya girilir.
- Kıst Amortisman : Eğer kıst amortisman kullanılacaksa buraya evet demek gerekir. Kıst amortisman yöntemi diğerlerine göre hesaplaması biraz farklılık gösterir.
Logo Sabit Kıymet Alışı
Logo sabit kıymet modülü içerisinde ilgili demirbaşı açtıktan sonra satınalma işlemine geçilir. Satınalma faturası ile sabit kıymet girişi yapılır, yani ilgili demirbaşı firmamıza almış oluruz. Aynı mantıkla Logo sabit kıymet satış faturası kesilerek, Logo sabit kıymet satışı da yapılabilir. Yeni bir satınalma faturası eklenir, satır türü sabit kıymet seçilir. Sonrasında ise ilgili sabit kıymet seçilir ve fatura işlenmeye devam edilir, tüm işlemler bittikten sonra fatura içerisinde sağ tıklayıp sabit kıymet kayıtlarıyla ilişkilendir seçeneğine tıklanır. Faturalar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Yukarıdaki işlemi yaptıktan sonra faturadaki alım hareketini, Logo sabit kıymet modülü ile ilişkilendirilmesi gereklidir. Yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi sabit kıymet kayıtlarıyla ilişkilendir seçeneği tıklandığında karşımıza yeni bir pencere açılacaktır.
Yukarıdaki ekrandaki bilgilerin bir kısmını program sabit kıymet kartı içerisinden okur, bir kısmını ise işlemekte olduğumuz satınalma faturasından okur. Burada kıymet kodu boş olarak gelir, bu kısmı doldurmamız yetecektir. Ardından kaydet butonuna basılabilir.
Not: Bu makalede Logo sabit kıymet modülü hakkında bilgi verdim. Logo sabit kıymet modülü hakkında veya herhangi bir konudaki sorularınızı iletişim formunu doldurarak sorabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın