Aslında tüm ERP programlarının kullanılma amacı muhasebe departmanında çalışan kişilerin işini kolaylaştırmaktır. Eğer gerekli ayarlamalar yapılırsa, kullanıcı ön modüllerden (fatura, banka vb.) ilgili fişleri işler ve kullanılan ERP programı, daha öncesinde tanımlanmış olan muhasebe kodları otomatik olarak arka tarafta gelir. Bu durum kullanıcıların işlerini kolaylaştırmakla birlikte zamandan tasarruf ettiriyor ve personel verimliliğini arttırıyor.
Logo ERP Programında Muhasebe Kodları Nasıl Tanımlanır?
- Muhasebe kodları, muhasebe bağlantı kodlarından tanımlanabilir.
-
Muhasebe Bağlantı Kodlarının Erişim Ağacındaki Yeri :
- Tiger 3 : Genel muhasebe + ana kayıtlar + muhasebe bağlantı kodları
- Go 3 : Muhasebe işlemleri + muhasebeleştirme işlemleri + muhasebe bağlantı kodları
-
- Muhasebe kodları, kartların içerisinden tanımlanabilir.
- Muhasebe kodları kart içerisinden tanımlanabilir; ilgili kartın içerisine değiştir diyerek girilir, kart içerisinde muhasebe kodları sekmesi varsa ona tıklanır yahut kart üzerinde sağ tıklanarak muhasebe kodları seçeneği tıklanır ve açılan pencere içerisinde ilgili kutucuklar doldurulur.
- Önceki iki adım yapıldıktan sonra muhasebe kodları, otomatik olarak gelmesi isteniyorsa bir işlem daha yapılması gerekiyor; parametre ekranında tüm modüller içerisinde boş muhasebe kodlarını otomatik doldur seçeneğini evet yapıp kaydetmek gerekiyor.
-
Parametre Ekranının Erişim Ağacındaki Yeri :
- Tiger 3 : Ticari sistem yönetimi + tanımlar
- Go 3 : Diğer işlemler + çalışma bilgileri
-
Gerekli ayarlar yapıldıysa (kartların içerisinde muhasebe kodları tanımlandıysa ve parametrik ayar yapıldıysa) fiş üzerine sağ tıklanıldığında ilgili muhasebe kodlarının otomatik olarak geldiği görülür.
Logo ERP Programında Muhasebeleştirme Nedir?
Muhasebeleştirme teriminin manasını kısaca özetlemek gerekirse; ön modül içerisinde (fatura, kasa vb.) daha öncesinde girilmiş olan bir fişin, arka tarafta programın otomatik olarak oluşturmuş olduğu muhasebe kodları, ilgili hesapları borçlandırıp alacaklandırarak bir mahsup fişi içerisine kayıt etmesidir. Bu işlem iki farklı şekilde yapılabilir;
- Toplu muhasebeleştirme yöntemi ile belirli bir modül seçilip, o modül içerisindeki tüm fişleri verilen filtrelere göre muhasebeleştirme işlemini yapar. Bu duruma ek olarak birden fazla fiş seçilerek sağ tıklayıp toplu muhasebeleştir seçeneğine tıklanabilir.
- Muhasebeleştirme : Fiş üzerine sağ tıklanarak muhasebeleştir seçeneğine tıklanır ve gelen pencere içerisinde ilgili filtreler verildikten sonra tek bir fişin muhasebeleştirme işlemi tamamlanmış olur.
Logo ERP Programında Muhasebeleştirme Nasıl Yapılır?
Muhasebeleştirme işlemi yapılmadan önce fişlerim içerisindeki muhasebe kodları, doğru olarak geliyor mu kontrol edilmeli, aksi takdirde yevmiye kayıtları yanlış yapılacağından hesaplar birbirine karışacaktır. Muhasebeleştir seçeneği tıklanıldığında gelen filtre ekranında bazı düzenlemeler yapılmalıdır.
Logo ERP Programında Muhasebeleştirme Filtreleri Nelerdir?
Fişler içerisinde muhasebe kodları geliyorsa ve herhangi bir eksik yoksa muhasebeleştirme işlemine geçilebilir. Muhasebeleştirme esnasında bazı filtreler verilmelidir, bu filtrelere bağlı muhasebe kayıtları oluşacağı için bu işlem çok önemlidir.
- Kırmızı Renkli Bölge : Muhasebeleştirme işleminin hangi tarih aralığında olacağını belirtir.
- Yeşil Renkli Bölge :
- Muhasebeleştirme Periyodu : Günlük, haftalık, aylık olarak seçilebilir. Manası, eğer haftalık seçilirse fişleri hafta hafta kontrol eder ve fiş tarihleri aynı hafta olan fişleri kontrol ederek muhasebeleştirir.
- Muhasebeleştirme Şekli : Burada dört tane seçenek vardır ancak en çok kullanılan iki tanesine değineceğim;
- Birebir Muhasebeleştirme : Her bir kayıta bir mahsup fişi oluşturmak için bu seçenek kullanılır.
- Genel : Aynı muhasebeleştirme periyodu içerisindeki kayıtları tek bir mahsup fişi içerisinde birleştirir
- Muhasebeleştirme Kontrolü :
- Yapılacak : İlgili kaydın muhasebeleştirme işleminden sonra mahsup fişi ekrana gelir.
- Yapılmayacak : İlgili kaydın muhasebeleştirme işleminden sonra mahsup fişi ekrana gelmez direkt mahsup fişini kayıt eder.
- Muhasebeleştirme İşareti :
- İşaretlenecek : Filtre içerisinde işaretlenecek seçilirse muhasebeleşen fişin ön modülde yanına M harfi gelir.
- İşaretlenmeyecek : Filtre içerisinde işaretlenecek seçilirse muhasebeleşen fişin ön modülde yanına M harfi gelmez.
- Mavi Renkli Bölge : Bir fatura içerisinde birden fazla kalem varsa ve bu kalemlerin kdv muhasebe kodları aynı ise üç tane kdv hesabını üç satıra yazmak yerine tüm rakamları toplar ve tek muhasebe hesabını satıra yazar. Bu filtreye evet dedikten sonra bir işlem daha yapılmalıdır.
- Yeşil Renkli Bölge : On adet açıklama satırı var bunların tamamını delete tuşu ile hiçbiri olarak düzenliyoruz. İlk üç sıraya ise mahsup fişi içerisinde oluşacak açıklama nasıl olmasını istiyorsanız o sıralama ile seçimleri yapıyorsunuz.
- Mor Renkli Bölge : Muhasebe fiş tarih ataması filtresinde iki seçenek vardır:
- Muhasebeleşen Fişin Tarihi Atanacak : Muhasebeleşen Fişin tarihi neyse mahsup fişinin tarihi de o olur.
- Muhasebe Fişi Tarihi Filtresinden Atanacak : Mahsup fişinin tarihi mor renkli bölgedeki muhasebe fiş tarihi olur.
- İşaretle : Arkada mahsup fişi oluşturmaz, sadece fişin yanına m harfi koyar.
- Kaydet : Hem mahsup fişini oluşturur hem de fişin yanın m harfi koyar.
- Vazgeç : Muhasebeleştirme ekranını kapatır.
Bir yanıt bırakın