Logo Sqlinfo fonksiyonu kullanımı yeni başlayanlar için karmaşıktır. Peki bu Sqlinfo nedir? Sqlinfo ne için kullanılır? Logo Sqlinfo fonksiyonu, Logo raporlarında standart alanlar içerisinde olmayan bir bilgiyi veritabanı içerisinden çekmek için kullanılır. Rapor tasarımı yaparken Logo Sqlinfo fonksiyonu çok büyük öneme sahiptir. Logo Rapor tasarımı için ilgili yazımı incelemek için tıklayın. Bu fonksiyon kimileri tarafından Logo sql info şeklinde yazılsa da aslında doğru kullanımı sqlinfo şeklindedir. Sqlinfo fonksiyonu ile bir rapora tanımlı alan getirebilirsiniz, Logo rapor üretici ile sıfırdan bir sorgu yazıp logo programı içerisine entegre edebilirsiniz. Logo Sqlinfo kullanımı sırasında temel olarak üç bölümden oluşur;
- Tablodaki kolon adı
- Tablo adı
- Sorgudaki koşul kısmı (where kolon adı = ”)
LOGO SQLINFO KULLANIMI :
logo yazılım sql info kullanımı :
Logo Sqlinfo kullanımı sırasında sık yapılan hatalar arasında tek ve çift tırnakların yanlış yazılması yer alıyor. Aslında çift tırnaklar tablo kolon adı, tablo adı ve şart kısmı için tek tırnak ise şart kısmında gönderdiğimiz tablo kolonundan dönen değer için kullanılıyor. Yazılan her şey doğru olmalıdır aksi takdirde kullandığınız tanımlı alandan sonuç dönmeyecektir.
LOGO SQLINFO KULLANIMI SIRASINDA İZLENMESİ GEREKEN ADIMLAR :
- Öncelikle raporumuzda görmek istediğimiz bilginin hangi tablonun hangi kolonunda tutulduğunu bilmeliyiz.
- Örnek vermek gerekirse ayrıntılı satış dökümü raporuna fatura numarasını getirmek istiyoruz. Faturaların tutulduğu tablo LG_XXX_XX_INVOICE ve fatura numarasının tutulduğu kolon ise FICHENO dur.
- Yukarıdaki bilgiler düşünüldüğünde sorgumuz : SELECT FICHENO FROM LG_005_01_INVOICE olmalıdır. Ancak bu durumda veritabanı, tüm faturaların fiş numaralarını bize sonuç olarak döndüreceği için bu sorgu işimize pek yaramaz.
- Sorgumuza şart kısmı eklememiz gerekli. Bu şart ise; fatura, irsaliye satır bilgilerinin tutulduğu tablo olan stline içerisine girmek gerekir. Şartımız Stline tablosundaki invoiceref bilgisini (fatura referansı) almamız yeterli olacaktır. Bu bilgiyi aldığımız zaman kolonları birbirine eşitleyerek temel olarak düşündüğümüzde aslında sql join işlemi yapmış olacağız.
- Veritabanında çalışan bu sorguyu Logo’ya uyarladıktan sonra veritabanından bilgi raporumuza tanımlı alan olarak gelecek.
- Yukarıdaki görsele bakarak yapılması gerekenler :
- İlk bölüme bilgiyi çekeceğimiz tablo kolonu yazılır,
- İkinci bölüme bilgiyi çekeceğimiz tablo adı yazılır,
- Üçüncü bölüme ise bilginin tutuldu tablonun karşı tablodaki referansı yazılmalıdır.
- Unutulmamalıdır ki Logo Sqlinfo fonksiyonu her zaman string veri (metin) döndürür. Bundan dolayı tanımlı alan türü metin seçilmelidir.
- Eğer integer veri çekilecekse val() ile metin sayıya çevirilmelidir ve tanımlı alan türü sayı olarak seçilmelidir.
sart kismini eklemek icin ver alanini secdiyimde bos olarak aciliyor sebebini izah ede bilirmiziniz
URUN TIGER ENTERPRISE VERSION 2.43