![](https://www.furkanpezek.com.tr/wp-content/uploads/2024/12/banner3.png)
Sql yedek alma işlemi çok zaman almayan ve üzerinde çalıştığımız veritabanının bozulma ihtimaline karşın alınabilecek önlemlerden birisidir. Sql yedek alma işlemini, üzerinde çalıştığımız veritabanının belirli periyotlar ile yapılması önemlidir. Eğer veritabanlı bir program kullanıyorsak (Logo,Eta vb.) düzenli olarak sql server backup alma işlemi hayati önem taşır. İki farklı yedek vardır, bunlar: tam yedek ve fark yedek olmak üzere ikiye ayrılır . Tam yedek alındığında veritabanının tamamının yedeğini alır ancak fark yedek alındığında mantık biraz farklıdır, bir tane tam yedek alınır ve bundan sonra alınan fark yedekler bu tam yedeğe eklenir fakat ilk alınan tam yedek bozulursa daha sonra alınmış olan fark yedekler bir işe yaramaz. Sql Server kurulduktan sonra bir yedekleme sistemi oluşturulması faydalı olacaktır.
Bu işlem genellikle Sql yedek alma diye tabir edilse de kimileri sql server veritabanı dışa aktarma, sql server veritabanı taşıma yahut sql server mdf yedek alma şeklinde lanse ediyor.
Sql Yedek Alma Adımları:
1- Management Studio açıldıktan sonra Databases genişletilir ve yedeğini alacağımız veritabanının üzerine sağ tıklanır. Açılan menüde Tasks + Sql Server backup tıklanır.
2- Açılan pencerede Sql yedek alma tipi belirtilir (tam yedek, fark yedek). Add butonuna basılarak yedeğin alınacağı dosya yolu seçilir.
3- Yedek dosyamızı (.bak) nereye kaydedeceğimizi seçtikten ve isim verdikten sonra tamam butonuna basılır, pencereler kapandıktan sonra tekrar tamam butonuna basılarak yedeğin alınması sağlanır. Burada Sql veritabanı nereye kaydediyor? Şeklinde bir soru ortaya çıkıyor; özel bir dizin seçilmezse varsayılan olarak C bölümünün altında program files altında Microsoft Sql Server klasöründe backup klasörünün içerisine Sql yedek alma işlemi bittikten sonra .bak dosyanızı kayıt eder. Aynı şekilde Sql Server data klasörü de bu dizin içerisindedir.
Sql Backup Yükleme Adımları:
1-Management Studio açıldıktan sonra Databases genişletilir ve herhangi bir veritabanı üzerinde yahut Databases üzerinde üzerine sağ tıklanır. Açılan menüde Tasks + Restore + Database tıklanır.
2- Açılan pencerede Device seçeneğine tıklanır ardından üç noktaya basılır. Gelen pencerede yedeğin bulunduğu yeri seçmemiz için Add butonuna basmamız isteniyor. Yedeği bulduktan sonra seçip Ok butonuna basıyoruz ve son olarak tekrar Ok butonuna basarak daha önce almış olduğumuz yedeği geri yüklemiş oluyoruz.