ERP programları arasında Logo’nun tercih sebeplerinden birisi ise kolay uyarlanabilir olmasıdır. Yeterli bilgi ile Logo’da olmayan ancak kullanıcının ihtiyacı olan rapor, veritabanı üzerinden yazılıp Logo rapor üretici aracılığı ile Logo’ya entegre edilebilir. Bu yöntemle, programdan nasıl bir borç/alacak durum raporu Logo içerisinden filtreler verilerek alınabiliyorsa, aynı şekilde veritabanı üzerinden yazılan raporu Logo rapor üretici aracılığı ile programa entegre ettikten sonra, aynı şekilde filtreler verilerek rapor alınabilir.
Logo ERP programının kullanıcılar için hazırlamış olduğu varsayılan raporlar eğer kullanıcıya yetmiyorsa, Logo veritabanı üzerinden ihtiyaçlara cevap veren bir rapor yazılabilir. Sql üzerinden rapor yazıldıktan sonra programa Logo rapor üretici ile entegre edilip, bu rapor Logo’dan alınabilir.
Logo Rapor üretici nin erişim ağacındaki yeri:
Tiger3 : Yönetim karar destek + ana kayıtlar +Logo rapor üretici
Go3 : Yönetim karar destek + raporlar + Logo rapor üretici
Logo Rapor Üretici ile Logo’ya Yeni Rapor Eklenmesi :
- Yönetim karar destek modülünden Logo’nun kullanıcılar için hazırladığı tüm standart raporlara buradan ulaşılabilir. Raporlar üzerinde yetkilendirme yapılabiliyor ancak değiştirme yahut inceleme yapılamıyor. Ekle seçeneği ile Sql’de yazılmış olan sorguyu/raporu, Logo rapor üretici ile Logo’ya entegre etmenin ilk adımı atılmış olunur.
- Eğer rapordan önce çalıştırılacak bir sorgu varsa, bir sonraki pencerede o sorgu yazılır, yoksa boş geçilir.
- Sonraki pencerede, Logo rapor üretici rapor sorgusu ekranında veritabanında yazılmış olan sorgu buraya eklenir ve gerekirse sol alt kısımda mavi yuvarlak içerisinde SQL butonuna tıklanarak sorgu test edilebilir. Rapor alanları silinsin ve filtre tanımları silinsin seçenekleri ise eğer daha önce oluşturulmuş bir rapor üzerinde değişiklik yapılacaksa bu iki alanın seçilmesi daha doğru olur. Daha önceden kalmış olan rapor filtre tanımları ve rapor alanlarını siler ve baştan bu bölümleri oluşturmanız sağlanır.
- Sonraki pencerede ise select sorgusundaki kolonlar listeleniyor, normalde rapor alan adı kolonu boş gelir ancak bu ekranda sağ tıklayıp boş rapor alan adlarını sorgudan doldur diyerek sorgu alan adı bölümünde ne yazıyorsa rapor alan adı kısımlarına aynısını yazar. Bu alan raporun fiş başlığı kısmıdır.
Logo Rapor Üretici Filtre Tanımları :
Logo rapor üretici de filtreler bölümünde öncelikle manuel olarak filtre adının yazılması gerekiyor. Sonrasında fitre türü seçilmelidir (metin,tarih,sayı,tarih aralığı vb.) . Filtre türü seçildikten sonra yazmış olduğumuz select sorgusundaki hangi alanı sorgulayacağını seçmelisiniz ancak burada önemli olan kısım eğer veritabanında bu alan string ise burada metin/metin aralığı seçmelisiniz, sayı yada tarih olduğu halde metin seçerseniz sorgu alan adı kısmında istediğiniz kolonu göremeyeceksiniz. İstenilirse manuel olarak özel liste düzenlenip filtre olarak bu listeden seçilebilir.
Filtre adı : Bu alana el ile ilgili filtrenin adı verilir. Rapor alınırken sol bölmede görünecek filtre adıdır.
Filtre türü : Bu alan select sorgusunda çağırdığımız kolonların veri tipidir. Eğer çağırdığımız kolon int yahut double ise burada filtre türünü sayı/sayı aralığı seçilmelidir aksi takdirde sorguladığımız alan gelmeyecektir.
Sorgu alan adı : Select sorgusunda çektiğimiz alanlar listelenir (filtre türüne göre veri tipi ayrımı ile listelenir)
Uygulama kayıtlarından seçim : Bu alan filtreye dahil edilirse, eğer cari hesap kod alanı seçildiyse filtre alanı açıldığında üç noktaya basıldığında cari hesap penceresini açacaktır.
Özel liste : İstenilirse el ile liste hazırlanabilir ve filtre içerisinde kullanıcıdan daha önceden hazırlanmış olan listeden seçim yapması istenilebilir.
- İstenilen filtreler verildikten sonra ileriye basılır ve ardından gelen pencerede istenilirse değişiklik yapılabilir.
- Sonraki pencerede ise Logo rapor üretici içerisinde tasarla seçeneği ile ön değer rapor dizaynı yapılabilir , şifre seçeneği ile rapora şifre koyulabilir (fiş başlıkları ve fiş satırlığının genişliği ayarlanır vb.) Logo Rapor Tasarımı İçin Tıklayın.
- Tasarla butonu ile rapor dizaynı yapılır. Bu düzenlemeleri yaptıktan sonra kaydedilir ve bu değişiklikler ön değer tasarım olarak kabul edilir. Anlatılanlara ek olarak bu tasarıma ileride Logo SQLINFO fonksiyonu ile farklı bir değer getirilebilir.
- Son olarak Logo rapor üretici de ilgili raporun üzerine sağ tık + değiştir + kullanıcı haklarına tıklanır. Burada bizden önce firma seçmemizi ardından kullanıcılara raporu görebilmesi için yetki vermemizi istiyor. Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra program kapatılıp açılır ardından rapor kullanıma hazır.
- Gerekli yetkileri verdikten sonra rapor erişim ağacındaki yerini alıyor.
- Raporda verilen filtreler kullanılabilir. Filtre tanımlarken üç noktaya basıldığında cari hesap penceresi gelecektir ve oradan seçim yapılabilir. İstenilirse daha fazla filtre verilebilir.