Bütün ERP programlarında olduğu gibi Logo’da cari hesaplar ve Logo cari hesap açma işlemi çok önemlidir. Müşterilerimizi ve tedarikçilerimizi cari hesap mantığı ile programa kayıt edilir ve bunlar borçlandırılır yahut alacaklandırılır. Logo’da cari hesap açarken dört tür vardır. Bunlar : Alıcı (AL) , Satıcı (SA) , Alıcı + Satıcı (AS) , Grup Şirketi (GS) şeklindedir. Logo cari hesap açma işlemini yaparken bu dört cari hesap türü dikkate alınmalıdır.
Logo Cari hesap ekranına gelebilmek için aşağıdaki işlem adımları takip edilmelidir :
- Tiger3 : Finans + ana kayıtlar + cari hesaplar
- Go3 : Ana kayıtlar + cari hesap + cari hesaplar
Logo Cari Hesap Türleri ve Anlamları :
Alıcı (AL) : Logo cari hesap açma esnasında firmamızın Müşterileri bu tür ile kayıt edilebilir. Alıcı özelliğindeki cari hesaplara sadece satış faturası kesilebilir. Satın alma faturası kesildiği zaman program kullanıcıyı uyaracaktır ve fatura kaydedilmeyecektir.
Satıcı (SA) : Logo cari hesap açma esnasında firmamızın tedarikçileri bu tür ile kayıt edilebilir. Satıcı özelliğindeki cari hesaplara sadece satın alma faturası kesilebilir. Satış faturası kesildiği zaman program kullanıcıyı uyaracaktır ve fatura kaydedilmeyecektir.
Alıcı + Satıcı (AS) : Bir firmaya hem mal/hizmet satılabilir hem satın alınabilir, bunun gibi durumlarda cari hesap türü alıcı + satıcı seçilmelidir. Logo cari hesap açma işlemini Alıcı + Satıcı türünde tamamlarsanız herhangi bir uyarı vermez ve fatura kaydedilir.
Grup Şirketi (GS) : Bu tür cari hesaplar genellikle raporlamalar için açılır. Eğer bir firmanın birden fazla şubesi ile çalışıyorsak bu şubelere ayrı cari hesap açılmalıdır ve bu hesaplar grup şirketi altında toplanmalıdır, bu şekilde raporlamalarda ve carinin takibinde zorlanılmayacaktır.
Not : Eğer Logo cari hesap açma esnasında cari hesap türü yanlış açıldıysa ve bu durum değiştirilmek isteniyorsa Logo cari hesap türü değiştirme isimli yazıyı okuyabilirsiniz.
Logo Cari Hesap Açma İşlemi :
- Cari hesap browser ında cari hesap türünü seçtikten sonra sağ tık + ekle’ye tıklanır.
- Gelen pencerede cari hesap ünvanı, kodu adres bilgileri ve diğer bilgiler istenilirse girilebilir. Burada önemli olan kod,ünvan,adres bilgileridir. Logo, fatura bilgilerini bu alanlardan alır.
Ticari bilgiler Sekmesi :
Logo cari hesap açma işlemi sırasında ticari bilgiler Sekmesine gelindiğinde, burada en önemli kısımlar vergi dairesi, TC/vergi numarası bölümleridir. Bu, eğer bir şahıs firması ise; şahıs şirketi seçeneği işaretlenir ve TC numarası,vergi dairesi,vergi numarası, ad ve soyad girilir.
Kdv No : Bu firma ile standart kdv ile çalışılıyorsa buraya yazılır ve faturaya otomatik olarak bu cari hesap seçildiğinde kdv oranı yansır.
Döviz Türü : Bu firma ile farklı bir para birimiyle çalışıyorsak buradan ilgili para birimi seçilir. Bu cari hesaba fatura kesilirken işlem dövizi otomatik olarak değişir.
Ödeme Planı : Bu firma ile standart vadeli olarak çalışılıyorsa, önce bir ödeme/tahsilat planı oluşturulur ardından buradan seçilir (30 gün vade , 3 taksit vb.) . Bu işlemi yaptıktan sonra otomatik olarak seçtiğimiz vade faturaya program tarafından uygulanacaktır.
İndirim Oranı : Bu firmaya satışlarımızda %10 iskonto uygulanıyorsa indirim kısmına 10 yazılır ve bu indirimin genele mi yoksa satıra mı uygulanacağı seçilir.
Grup Şirketi Kodu : Bu cari hesap bir şube ise, bir ana cari hesabın altında toplamak için bu seçenek ile ilgili grup şirket seçilir.
Risk bilgileri Sekmesi :
Cari hesaplarda risk bilgileri takip etmek isteniyorsa, Logo cari hesap açma işlemi esnasında risk bilgileri sekmesinde ise bu firmaya ait riskler ayarlanır. Risk limitleri belirlenir ve bu limitler aşıldığında ne yapılması gerektiği seçilir.
Açık Hesap riskine 10.000 yazılıp kayıt edildiğini ve cari hesabın 9500 tl borçlu olduğunu düşünelim. Bu hesaba 501 tl satış faturası kesildiğinde risk limitini aşmış olacak. Risk limiti aşıldığında ne yapılması gerektiğini belirmemiz önemlidir. Ön değer olarak işleme devam edilecek seçilidir.
Program burada kullanıcıya üç adet seçenek sunuyor, bunlar :
İşleme devam edilecek : Risk limiti aşıldığında hiçbir şey yapmaz.
Kullanıcı uyarılacak : Eğer yapılan işlem ile (fatura vb.) ilgili risk limiti aşılıyorsa program kullanıcıyı uyarır.
İşlem durdurulacak : Eğer yapılan işlem ile (fatura vb.) risk limiti aşılıyorsa program bu işlemi kaydetmez.
Risk limiti uyarısı almamak için cari hesabı alacaklandıran bir fiş türü girilmelidir (tahsilat fişi,alacak dekontu gibi) ki borç bakiyesi, belirlenen risk limiti altına insin ve yeni bir işlem yapılabilsin.
Diğer sekmesinde önemli olan alanlar aşağıdadır :
Özel Kod : Bu alan programda hemen hemen tüm kartlarda mevcut. Raporlamalarda özel koda göre filtreleme yapmak için öncelikle kartın içerisinde seçilmesi gerekmektedir.
Yetki Kodu : Bu kartı belirli kullanıcıların görmesi istenmiyorsa Logo cari hesap açma esnasında yetki kodu aracılığı ile bu ayrım yapılabilir.
Hesap Kodu : Cari hesaba tekdüzen hesap planından muhasebe kodu tanımlamak isteniyorsa yani muhasebe ile entegrasyon sağlanmak isteniyorsa Logo cari hesap açma esnasında burası kullanılır.
Form Gönderim Bilgileri : Bu alanlara cari hesabın mail adresi yazılır ve gönderim formatı seçilir (html,pdf,rtf) . Eğer gerekli ayarlar doğru şekilde yapıldıysa, cari hesap üzerine sağ tık + ekstre gönder seçeneğine tıklanırsa cari hesap içerisindeki mail adresine carinin ekstresini gönderir.